Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Soud o snížení alimentů jsme vyhráli. V rozsudku, který přišel 18.11.2011 bylo uvedeno se splatností od 1.6.2011. Podle vaší rady jsme tento měsíc zaplatili celkem jen 4.000,-. Potřebovala bych ještě poradit, jestli manžel může požadovat rozdíl ve výživném za období od 6.-10. měsíce.

Vyčetla jsem, že na nezletilé dítě ne, ale dcera je již od ledna plnoletá. A pokud peníze musí vrátit zpětně, do kdy tak musí učinit. Děkuji, Veronika

ODPOVĚĎ:
U nezletilých dětí se výživné již vyplacené považuje za tzv. spotřebované výživné, a to se opravdu nevrací (§ 99 odst. 1 zákona o rodině)
Co se týče zletilé dcery, počkejte na právní moc rozhodnutí a pak dceru můžete vyrozumět o právu na vydání bezdůvodného obohacení, tedy rozdílu, mezi částkou, která jí byla vyplacena a tou, která jí měla být vyplácena podle rozhodnutí soudu, a stanovit lhůtu pro splnění této povinnosti. V případě žaloby na vydání bezdůvodného obohacení, by manžel musel žalovat dceru. Na vymáhání bezdůvodného obohacení máte dvouletou promlčecí lhůtu (§ 107 občanského zákoníku).
S ohledem na skutečnost, že může dojít k situaci, že otec bude žalovat dceru, dobře zvažte, jaký dopad taková situace bude mít do vašich rodinných vazeb (bez ohledu na to, jak materiálně je pro vás ta částka přínosem).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.