Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěl bych se zeptat, jak dlouho budu platit výživné na postiženého syna. 14.10.2009 mi soud navýšil výživné z částky 2800 Kč na 4500 Kč + zpětně doplatit částku 23800 Kč. O tři měsíce později 27.1.2010 bylo synovi 18 let a byl mu přiznán plný invalidní důchod asi 8000 Kč (přesnou částku mi syn ani matka nesdělí).

Dále má syn přiznán příspěvek na péči ve výši 9000 Kč + další příspěvky na dopravu. Syn ještě navštěvuje střední školu pro tělesně postižené. Výživné ve výši 5500 Kč posílám pravidelně na účet matky. Prosím o radu, co mám dělat. Připadá mi zvláštní, abych stále platil výživné, které soud nastavil při posledním řízení, když od té doby u mne k finanční ani jiné změně nedošlo, ale synovy byl přiznán plný invalidní důchod. Který jak jsem se zde v několika odpovědích dočetl, nahrazuje příjem dlouhodobě nemocným. Děkuji, Kamil

ODPOVĚĎ:
Povinnost platit výživné nezanikne ze zákona. Musíte podat návrh na zrušení vyživovací povinnosti. Vyživovací povinnost končí, jakmile je vyživované dítě schopno se živit samo. V současné době, kdy syn navštěvuje střední školu, není možné hovořit o tom, že by se byl schopný sám uživit (sociální dávky nemají dostatečnou relevanci k tomu, aby byl učiněn závěr o tom, že je ekonomicky samostatným subjektem). Takže aktuálně můžete vzhledem k změněným poměrům jak Vašim, tak syna podat na soud návrh na snížení výživného. A s návrhem na ukončení vyživovací povinnosti bych počkala, až syn dostuduje alespoň střední školu. Samozřejmě záleží na Vás. Návrh na zrušení vyživovací povinnosti můžete podat hned, ale musíte myslet především na jeho možnou úspěšnost.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.