Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem vdaná, manžel si mě bral v 8. měsíci těhotenství, dítě není jeho, manžel to ví a napsal otcovství na sebe, je napsaný v rodném listě jako otec, dítě má jeho příjmení. Teď chci po biologickém otci, který ví že má se mnou dítě, aby začal platit výživné. Jak mám postupovat, jde to vůbec?

Budou se dělat testy DNA? Kolik to stojí i se soudem? Bude se měnit rodný list a uveden jako otec tam už bude biologický otec? A co příjmení dítěte? Má 5let,zatím to tak nechápe, bude moct mít mé příjmení a manžela nebo svého biologického otce? Děkuji, Nina

ODPOVĚĎ:
Jelikož jste s manželem souhlasným prohlášením do rodného listu uvedli, že jste rodiči nezletilého dítěte a Váš nynější manžel nepopřel do šesti měsíců od narození dítěte, že je otcem, tak již nelze prohlásit za otce nikoho jiného a Vy tedy nejste oprávněna nyní po pěti letech žádat úhradu výživného po biologickém otci, provedení DNA testů a změnu rodného listu (lhůta k popření otcovství marně uplynula). V současnosti je k žalobě na popření otcovství oprávněn pouze státní zástupce, který tak učiní pouze pokud je to v zájmu dítěte, což musí zvážit sám.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.