Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Odvolací soud v Brně rozhodl výši výživného 2300,- Kč a dluh 6000,- Kč, který musím zaplatit do tří měsíců. Proti tomuto rozhodnutí není odvolání. Vše i dluh jsme uhradila, ovšem bývalý manžel se dožaduje dalších dlužných peněz na výživném, ještě z loňského roku. Mám se striktně držet právoplatného rozhodnutí soudu? Měl se bývalý manžel o dalších sporných dluzích zmínit u soudu? A pokud tomu tak neudělal, mám i přesto spornou částku jemu zaplatit?

Mám stanovené výživné 2300,- Kč. Ovšem budu se stěhovat a od září budu nahlášená na úřadu práce. Kdy mám podat k soudu návrh na snížení výživného? A pokud budu od září v evidenci na úřadu práce, mám hned od září posílat razantně nižší částku na výživné a současně žádat soud o snížení a případně pak nesrovnalosti doplatit dodatečně po rozhodnutí soudu? Děkuji, Alena

ODPOVĚĎ:
Primárně musíte uhradit částky přisouzené pravomocným rozhodnutím soudu.
Pokud jste dlužná v dalších částkách, je plnění otázkou Vašich možností a schopností – manžel by Vás musel znovu žalovat, aby měl nárok na další plnění z titulu soudního rozhodnutí.
Co se týče zrtáty zaměstnání a placení výživného, máte za povinnost platit takové výživné, které Vám bylo stanoveno odvolacím soudem. Až dojde ke změně okolností rozhodných pro výši výživného (ztráta zaměstnání), pak můžete podat návrh na snížení výživného a po rozhodnutí soudu případně pak platit nižší částku.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.