Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
S přítelkyní jsme čekali narození dítěte v únoru 2010. Oba jsme si dítě přáli a vše vyšlo na poprvé i těhotenství bylo v pořádku po zdravotní stránce. Bohužel ještě před porodem jsme se nedomluvili, jak se dítě bude jmenovat příjmením. Já přítelkyni slíbil, že se rok po narození dítěte vezmeme (dal jsem jí i zásnubní prstýnek v době těhotenstvi) tak, jak to je normální a ona souhlasila.

U porodu jsem byl a celou dobu ji podporoval. Bohužel po narození dcery 16.2.2010 to byly neustálé hádky, které vyvrcholili tím, že jsem své přítelkyni řekl, že pokud se dítě nebude jmenovat po otci (tím mě dá i důvěru, že je mé), tak jí nepodepíšu otcovství. Na to ona reagovala tím, že mě sdělila, že pokud jí to nepodepíšu, neuvede otce a uvede se jako svobodná matka. Tak se i 30. den po porodu stalo (16.3.2010). Psychicky jsem z toho byl špatný, když nejsem oficiálně otcem. Poté žádala po mě peníze na dítě na stravu na bydlení atd. Což jsem neunesl a odstěhoval se k 1.5.2010 s tím, že bývalé partnerce nedávám peníze, jen se občas zastavím (2x-3x týdně) za malou, aby citově nestrádala.
Chtěl bych se Vás zeptat na Váš právní názor ohledně mého případu popř. poradit, co mě čeká a co mohu udělat pro to, aby se dítě jmenovalo po otci, zda tento případ řešit soudně, kdo bude platit testy atd. každopádně pokud je dcera má, mám zájem se o ni starat a finančně ji zabezpečit, popř. později mít střídavou péči. Petr

ODPOVĚĎ:
Jestliže Vaše partnerka nezmění názor a nedojde k určení otcovství souhlasným prohlášením rodičů a do rodného listu Vás neuvede jako otce, nezbývá Vám než  podat návrh na soud, aby ten určil otcovství. Návrh může podat muž, který o sobě tvrdí, že je otcem. Soud určí otcovství krevními testy (testy DNA). Na dítě, které není Vaše nemáte vyživovací povinnost (nemusíte platit výživné).
Takže buď se dohodněte smírně a nebo je tu prostor pro řešení nezávislým soudem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.