Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám na Vás dotaz ohledně finanční situace mojí matky. S otcem žijí odděleně více než třicet let, rozvedeni nejsou. Otec dříve matce přispíval na bydlení, ale v současné době chce tento příspěvek razantně omezit (na 1 až 2 tisíce) nebo spíše ukončit. Matka je v důchodu, žije ve státním bytě 2+1 a pobírá v současné době důchod 5 200 Kč, přičemž její výdaje na byt jsou přibližně 5 100 Kč (nájem, plyn, TV, elektrika, rozhlas). Otec má přibližně 5x vyšší příjem. Na stránkách této poradny jsem se dozvěděla, že existuje vyživovací povinnost mezi manžely. Bohužel ale také vím, že právo lze někdy vykládat více způsoby a že existují možnosti, jak otcův příjem na živnostenský list nepřiznat v plné výši, ale jen minimální. Chtěla bych Vás požádat o radu, zda by bylo pro matku výhodnější s otcem se rozvést a využít systému státní sociální podpory ve formě různých příspěvků, nebo řešit soudně výživné mezi manžely. Otec půjde přibližně za 3 roky do důchodu. Děkuji za Vaši odpověď. Alena


ODPOVĚĎ:
Výživné mezi manžely bude běh na dlouhou trať a otec by mohl nakonec sám zvážit situaci a podat žádost o rozvod. Ale aktuálně to bude nejrozumnější cesta. Protože spolehnout se na státní příspěvky není rozumné.

Variantu bych viděla v tom, že se matka rozvede a zažádá o výživné – sníží se jí životní úroveň a jako rozvedená manželka má nárok na výživné. Navíc by měla nárok na nějakou část majetku, protože předpokládám, že mají společné jmění manželů. Proti tomu stojí ale zásadní komplikace – oddělený život a příjmy Vašeho otce. Soud by mohl vzít v potaz, že jsou sice manželé, ale vedou život dvou samostatných lidí, takže by majetkové vypořádání nemusel nijak výrazně řešit v matčin prospěch.
Otcova práce na ŽL a přiznávání (nebo spíš nepřiznávání) jeho příjmů je ošemetná záležitost, protože soud může dospět k závěru, že otec nemá prostředky na to, aby matce výživné platil. Situace je dost komplikovaná. Zkuste to vyřešit přes výživné mezi manželi. Pokud soud shledá, že otec je natolik nemajetný a nevýdělečný, že výživu nemůže poskytovat, tak jděte cestou rozvodu s tím, že se pokusíte pro matku „získat“ nějaký majetek.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.