Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mohla bych se zeptat, zda mám nárok na zvýšení alimentů, na školou povinné dítě? Můj čistý měsíční příjem v práci je cca 30.000 Kč, z toho platím hypotéku, úvěr na auto, bydlení + poplatky, životní pojištění, penzijní pojištění a samozřejmě veškeré potřeby své a dětí. Otec dětí je velmi dobře postavený a finančně nadstandardně ohodnocený (myslím, že čistý měs. příjem bude 40.000 - 45.000 Kč).

Měsíční výživné na 2 dětí (7 a 6 let) je 8.000 Kč. Nástupem syna do školy se jeho finanční nároky změnily, umožňuji jim navštěvovat kroužky, školu v přírodě, lyžáky a bohužel přes prázdniny nemám hlídání, tak jsem tento rok platila synovi příměstské tábory v ceně skoro 10.000 Kč a dceři 2.000 Kč. Otec dětí je velmi konfliktní člověk, který nemá ponětí o reálných nákladech na potřeby dětí. Je možnost dostat aspoň o 1.000 Kč vice, abych je mohla podpořit v jejich koníčcích a umožnit jim rozvíjet se. Bohužel sama sebe a své potřeby jsem postavila na poslední místo, což asi není dobře, ale děsí mne představa, že bych musela na nemocenskou nebo na paragraf a nebyla bych schopna splácet hypotéku či úvěr na auto nebo nájem. Děkuji. Dana

ODPOVĚĎ:
Podle § 913 nového občanského zákoníku (NOZ) jsou pro určení rozsahu výživného rozhodné odůvodněné potřeby a majetkové poměry oprávněného (syna), jakož i schopnosti, možnosti a majetkové poměry povinného (rodičů dítěte). Podle § 915 NOZ má být životní úroveň dítěte zásadně shodná s životní úrovní rodičů. Toto hledisko předchází hledisku odůvodněných potřeb dítěte. Pro určení adekvátní výše výživného jsou tedy podstatné finanční a majetkové poměry Vás i synova otce.
Podle § 923 NOZ dále platí, že: Změní-li se poměry, může soud změnit dohodu a rozhodnutí o výživném. Z toho vyplývá, že šance na změnu výše výživného nastává zejména tehdy, pokud od posledního určení výše výživného došlo ke změně finanční situace jednoho nebo obou rodičů nebo k nárůstu výdajů na výchovu a výživu dítěte. Nástup syna do školy nepochybně je situací, která je spojená s nárůstem nákladů na jeho výchovu a výživu.
Pokud výživné, které v současné době od synova otce dostáváte, nepovažujete za adekvátní, můžete se obrátit na okresní soud v místě bydliště dítěte se žádostí o zvýšení výživného. Zda budete se svou žádostí úspěšná však nedokáži pouze na základě informací uvedených ve Vašem dotazu posoudit.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Okolnosti ovlivňující výši výživného, alimentů na dítě, děti, potomky
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.