Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám po rozvodu (jsme rozvedeni 2008-2018), stanovené výživné na syna a dceru. Otec vždy platí v pořádku a včas. Dceři je 20 let a po maturitě v roce 2017 studuje ještě tento rok na jazykové škole Spěváček v denním pomaturitnim studiu. To bude teď končit a ona zároveň celý rok pracuje na DPČ, pokud ji čas dovolí. Od 1.7.2018 - 30.8.2018 bude pracovat v rodině v Rakousku, hlídat dítě.

Zařízeno oficiálně přes Student agency. 09/2018 chce nastoupit do zaměstnání na plný úvazek, ale ještě místo nemá, protože odjíždí do srpna pryč. Nebo chce od září možná jít na soukromou vysokou školu. Do kdy platí otec výživné v této situaci? A jestli platí ještě i o prázdninách, když dcera jede pryč. A co od září kdy se vrátí a bude teprve hledat práci nebo školu. On tvrdí, že platí jen do června dokud chodí do školy, na prázdniny a od září už nechce posílat nic. Že už nebude studentka a odjíždí pryč. Děkuji za odpověď. S pozdravem Barbora

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost rodičů vůči dítěti trvá do doby, dokud dítě není schopné se samo živit. Tato doba zpravidla končí s ukončením studia a nástupem dítěte do zaměstnání. Pokud dítě studuje (např. dálkově), přitom pracuje a výdělek dítěte je dostatečný k zajištění jeho životních potřeb (dítě je schopné se samo živit), může vyživovací povinnost skončit i během takového studia. Zmiňuji tuto možnost proto, že v dotazu uvádíte, že dcera v průběhu studia na jazykové škole pracuje na DPČ. Krátkodobé, občasné a nepravidelné přivýdělky se ale nepovažují za schopnost se živit.
Pokud bude dcera při práci v Rakousku finančně zajištěna a následně nastoupí do zaměstnání, díky kterému bude schopná se sama živit, vyživovací povinnost obou rodičů vůči dceři skončí. Pokud ale dcera po návratu z Rakouska nenajde práci a nebude mít nárok na sociální dávky (nepíšete, jak dlouho na DPČ pracuje, takže nedokáži posoudit, zda jí vznikne nárok na podporu v nezaměstnanosti), může vyživovací povinnost rodičů i nadále trvat, protože dcera nebude schopná se sama živit. Nedokáži tedy posoudit dopředu, jak dlouho bude vyživovací povinnost rodičů trvat, vše záleží na schopnosti dcery se živit. Pokud by otec přestal výživné platit a Vaše dcera se domnívá, že na něj má stále nárok, musela by svůj domnělý nárok uplatnit u soudu.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nárok na výživné, alimenty při práci přes Student agency v zahraničí (au pair)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.