Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželkou máme dítě (8 let), ale již bydlíme odděleně. Manželka má insolvenci a některé dluhy padly i na mě, poněvadž jsem manžel. S manželkou jsme se dohodli, že jí zatím nebudu přispívat na dítě, než se dluhy splatí, poněvadž je platím i já a nebyly moje.

Stále jsme manželé, tak se ptám, jestli jí mám dávat výživné, aby mě pak později zpětně nenapadla, že jí je mám vracet? O malou dcerku se řádně starám, kupuji jí oblečení, platím kroužky, beru si ji. Děkuji, Libor

ODPOVĚĎ:
Pokud jste stále manželé, pro případ výživného je rozhodné, zda se na výživě dcery skutečně podílíte. Pokud žijete odděleně, každý si sám hradíte bydlení, jídlo, atd.
Pak je rozhodné, zda se jeden z manželů podílí na úhradě nákladů na dítě výrazně více. Pokud ano, pokud jde o klasický model, že máte u sebe dceru např. 1x za 14 dní a k tomu nějaký den v týdnu, nějakou částku na výživné byste přispívat měl, jelikož výživné není započitatelné oproti jakékoliv jiné pohledávce. Výživné je možné stanovit maximálně tři roky zpětně. Pokud byste se pro úhradu výživného rozhodl, doporučuji vždy popsat do příkazu k úhradě "výživné".


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Dohoda o finanční podpoře manželky místo výživného na dítě - jak se vyhnout vymáhání výživného, alimentů na dítě manžekou?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.