Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem s přítelem 2014-2017. Máme syna 1,5 roku. Přítel je nyní odsouzen na 8 let nepodmíněně. Mohu nyní zažádat o svěření do péče a úpravu výživného? Jak to je, když je ve vězení? Bohužel mě stáhl z veškerých finančních rezerv, pracoval pouze rok a z toho jsme moc neviděli.

Dále bych chtěla, aby měl syn mé příjmení (také jsem nechtěla, aby měl jeho, ale bála jsem se). Nyní když budu konečně svobodná, bez nátlaku, bych to chtěla vyřešit a ukončit.

ODPOVĚĎ:
Poměry nezletilého dítěte, jehož rodiče spolu nežijí (myšleno, že již nemají vztah), je vždy nutno upravit soudním rozhodnutím, a to i z úřední povinnosti. Pokud tedy již váš vztah skončil, můžete podat k soudu návrh na úpravu výkonu rodičovské zodpovědnosti a v něm požadovat svěření syna do Vaší péče a stanovení vyživovací povinnosti otci. Pokud však nebude otec ve výkonu trestu pracovně zařazen, nelze očekávat, že se peněz reálně dočkáte. Pokud je otec ve výkonu trestu, můžete současně podat i návrh na pozastavení rodičovské zodpovědnosti otce. V případě, že by otec o syna nejevil zájem, lze podat i návrh na zbavení otce rodičovské zodpovědnosti. Jedná se o řízení soudu ve věci péče o nezletilé, které je osvobozeno od soudního poplatku.
K žádosti o změnu příjmení dítěte je dle matričního zákona nutný souhlas druhého rodiče dítěte. V některých případech lze nahradit souhlas druhého rodiče rozhodnutím soudu. Soud ale rozhodne o změně příjmení bez souhlasu druhého rodiče pouze v případě, že se jedná o příjmení směšné, hanlivé, nebo pokud jsou pro změnu příjemní vážné důvody. Vážným důvodem může být například to, že by otec nejevil o syna dlouhodobě opravdový zájem, neplatil by řádně výživné nebo by synovi či Vám v minulosti ubližoval (např. týral psychicky či fyzicky). Ze skutečností, které o vašem vztahu uvádíte, lze usuzovat, že ze strany otce pravděpodobně docházelo k psychickému týrání (nechtěl, abyste ho opustila, finančně jste ho musela podporovat.). Prokázání psychického týrání u soudu by však nebylo jednoduché.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Svěření dítěte do péče - otec ve vězení
  • Změna příjmení dítěte z důvodu otce ve vězení, otec dítěte s trestní minulostí
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.