Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Otec dítěte (můj syn) jde k soudu ohledně výživného na své dítě (9 měsíců). Jeho partnerka to chce mít černé na bílém, kolik má měsíčně platit i přesto, že pravidelně na dítě platí. Dle tabulek na internetu o dost více, než mu zřejmě, dle jeho příjmů, u soudu vypočítají. Do 10/2016 bydleli spolu, pak se odstěhovala.

Od 11/2016 do 5/2017 po něm chtějí všechny příjmy zpětně, ty samozřejmě doložíme. Syn je od dubna 2017 ve 3. stupni ID, pobírá tedy invadlidní důchod ID a pobíral nemocenskou, bydlí u nás doma a jiné příjmy nemá. Průměrně měl 16.000 Kč čistého. Dle tabulek na internetu, by měl mít výživné od 1.800 do 2.500 Kč, což by dělalo celkem za 7 měsíců zpětně výživné celkem asi 17.500 Kč. Syn však poslal za stejnou dobu skoro 47.000 Kč. Otázky:
1. Chtěla jsem se zeptat na to, zda bude muset přítelkyně částku, kterou syn zaplatil navíc vrátit a pokud ano, může syn požadovat, aby se převedla na další placení?
2. Když se synovi sníží příjem, a to už nyní  července, kdy mu končí nemocenská, může požádat o snížení výživného a po jaké době?
3. Bude po něm přítelkyně moci požadovat výživné na ní samotnou, a zda by se to projednávalo společně s výživným na dítě?
Pro Vaši informaci, rozešli se, když malému byly 3 měsíce, a celé těhotenství bydlela s ním a vše se platilo ze společných příjmů.
4. Dá se z kalkulačky výživného na internetu vycházet?
Velice děkuji a s pozdravem Leona.

ODPOVĚĎ:
K odpovědím na Vaše dotazy:
1. Tabulky, které ve svém dotazu zmiňujete, vydalo Ministerstvo spravedlnosti jako podpůrný materiál pro rozhodování soudů ohledně výživného. Jedná se ale pouze o doporučující materiál. Tabulky nejsou závazné a soudci se jimi při rozhodování o výši výživného mohou, ale nemusí řídit. Mohou tedy rodiči vyměřit i nižší nebo vyšší výživné, než určují tabulky. Pokud tedy Váš syn po dohodě s (ex) partnerkou platil vyšší výživné než určují tabulky, není to důvodem k tomu, aby mu (ex) přítelkyně výživné zaplacené nad rámec tabulek vracela. Podle § 923, odst. 2 nového občanského zákoníku totiž platí, že dojde-li ke zrušení nebo snížení výživného za minulou dobu pro nezletilé dítě, které nenabylo plné svéprávnosti, spotřebované výživné se nevrací.

2. Důvodem ke změně výše (snížení nebo zvýšení) výživného jsou nejčastěji situace, kdy dojde ke změně finanční situace u jednoho nebo obou rodičů, případně ke zvýšení nákladů na výchovu a výživu dítěte.
Jestliže Váš syn již nyní ví, že bude mít od července nižší příjem, doporučuji tuto skutečnost při soudním jednání uvést. Pokud Váš syn nebudou souhlasit s výší výživného stanovenou soudem, může se proti rozhodnutí soudu samozřejmě odvolat, případně může sám podat návrh na snížení výživného.

3. Co se týče výživného pro neprovdanou matku, § 920, odst 1 nového občanského zákoníku říká, že:
Není-li matka dítěte provdána za otce dítěte, poskytne jí otec dítěte výživu po dobu dvou let od narození dítěte a přispěje jí v přiměřeném rozsahu na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a porodem. Synova expřítelkyně tedy může požadovat i výživné pro sebe, ale nejdéle po dobu dvou let po porodu. Jedná se však o dvě rozdílné vyživovací povinnosti, takže výživné pro neprovdanou matku nebude projednáváno společně s výživným pro nezletilé dítě. Ohledně výživného pro matku dítěte by proběhlo samostatné soudní řízení.

4. Kalkulačky výživného na internetu jsou pouze orientační a často vycházejí právě z tabulek Ministerstva spravedlnosti, které mají pouze doporučující charakter. Na kalkulačce si tedy Váš syn může orientačně spočítat, jak vysoké výživné by mu mohlo být vyměřeno, ale skutečně vyměřená výše výživného se může lišit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.