Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přítel má problém se svou bývalou přítelkyní. Jelikož s ní není dohoda ohledně péče o dceru, budeme to řešit přes právníka. Chci se nyní zeptat. Může přítel po bývalé přítelkyni přes soud žádat, aby mu každý měsíc vykázala, za co vydala alimenty? Výše alimentů je 2.500 Kč, ale přítel se domnívá, že ani jeden měsíc nekončí alimenty za dcerou, ale že je bývalá přítelkyně používá ve svůj prospěch.

Chtěl by tedy, aby mu posílala doklady za co alimenty vydala. Jeho dceři je 5 let. Za poslední půl rok jsme nezaregistrovali jediné nové oblečení a i přítelova dcera nám potvrdila, že jí naposledy matka koupila boty. Jinak nic. Alimenty tedy nejdou ve prospěch dcery. Jeho dcera ani nenavštěvuje žádný kroužek ani nic podobného. Můžete mi tedy říci, zda je to možné požadovat a na co vše alimenty slouží? Soc. pracovnice nám psala, že matka není povinna nic takového prokazovat, že prý alimenty slouží nejen na stravu, ošacení, vzdělávání, zdravotní stav a zájmové činnosti dítěte, ale i k zajištění bydlení. Toto poslední co tvrdí nám přijde jako nesmysl, to jako otec platí matce, aby u ní dcera mohla bydlet? Prosím tedy i vypsání věci, na které se alimenty vztahují. A když, tak by mělo jít přeci vše na polovinu, takže i matka by se měla podílet částkou 2500 Kč? Děkuji za objasnění. Tamara

ODPOVĚĎ:
Sociální pracovnice vám sdělila správnou informaci v tom směru, že rodič, který má dítě v péči, a k jehož rukám je hrazeno výživné, nemá povinnost zasílat vyúčtování k prokázání, jak byly poskytnuté finanční prostředky použity.
Výživné může být skutečně využíváno i na bydlení, jídlo, kroužky, oblečení, zdravotní pomůcky, školku atd. Zde záleží na příjmech Vašeho partnera, příjmech matky nezl. dcery a odůvodněných potřebách dcery. Pokud máte za to, že výživné není využíváno řádně a s ohledem na uvedené skutečnosti by bylo na místě hradit výživné nižší, pak doporučuji podat návrh na snížení výživného u opatrovnického soudu (okresní soud dle místa bydliště dítěte).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.