Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měl bych dva dotazy ohledně výživného na děti a manželku. Lze nějakým právním způsobem "donutit" manželku, aby mi dokladovala jak nakládá s penězi výživného pro děti? Kolik peněz musí rozvedený manžel platit manželce na výživném? Manželka je na rodičovské a nyní platím 4500, - (ještě nerozvedený), dá se nějak spočítat kolik to bude po rozvodu?

V předchozím zaměstnání jsem měl dle pracovní smlouvy 42 500, - hrubého, ale přičítaly se k tomu pohotovosti takže částka se měnila dle toho kolik týdnů pohotovosti jsem odsloužil. Takže třeba v 2/2015 = 34.723 a v 5/2015 = 42.036 čistého. Pak jsem dal výpověď, abych se přiblížil k dětem a hledal si místo v místě bydliště dětí. To se mi, ale stejně nepodařilo. 5 měsíců jsem na ÚP. 05/2016, ale nastupuji do nové práce kde budu mít podle smlouvy 48000, - hrubého. Děkuji, Miloš

ODPOVĚĎ
Z Vašeho dotazu není zcela jasné, zda platíte výživné pouze na děti (a na kolik dětí) nebo i výživné na manželku. Pokud se jedná o výživné pro manželku, po rozvodu manželství by na výživné měla nárok pouze tehdy, pokud by nebyla schopná se živit a tato její neschopnost se živit by měla svůj původ v manželství. Neschopností se živit, která má svůj původ v manželství, je myšlena například situace, kdy manželka nemůže pracovat, protože pečuje o malé děti.
Spíše předpokládám, že se jedná o výživné pro děti. Pokud se jedná o dvě děti, platíte na jedno dítě částku 2.500 Kč. To není nijak vysoké výživné, obzvlášť s přihlédnutím k výši Vašeho platu v předchozím a budoucím zaměstnání. Soud při určování výše výživného bere vždy v úvahu nejen oprávněné zájmy a potřeby dětí, ale také finanční situaci obou rodičů. Vzhledem k tomu, že Vaše manželka je nyní na rodičovské dovolené a pravděpodobně pobírá pouze rodičovský příspěvek (a případné další sociální dávky), její finanční situace je tedy velmi pravděpodobně podstatně horší než ta Vaše. Nepředpokládám, že by samotný rozvod měl na výši výživného nějaký zásadní vliv. Ke změně výše výživného ale může dojít tehdy, pokud by se změnila finanční situace některého z rodičů nebo pokud by došlo ke zvýšení nákladů spojených s výchovou a výživou dětí. Typickou situací, kdy ke zvýšení těchto nákladů dochází, je nástup dětí do školy a s ním spojené zvýšené náklady na školní pomůcky.
Co se týče dokládání toho, na co matka Vámi zaplacené výživné použije, žádný zákon jí neukládá povinnost schovávat si účtenky z nákupů a dokládat Vám, na co konkrétně peníze použila. Žádný právní nástroj, kterým byste ji donutil, aby Vám předkládala účty, tedy neexistuje. Pokud by ale děti například chodily špinavé, nedostatečně oblečené a nebyly by zajištěny jejich základní potřeby, byl by to důvod obrátit se v této záležitosti na soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.