Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem Čech a mám nemanželské dítě narozené v r. 2001. Od roku 2006 žiji v Norsku, mám zde trvalou adresu. Jsem teď poprvé ženatý, mám 8-mi měsíčního syna a pracuji jako dojič v kravíně. Pobírám minimální mzdu 16 000 NOK (45.000 Kč) čistého. Nabídl jsem předchozí partnerce žijící v Čechách zvýšení výživného.

Spočítal jsem si na kalkulačce výživného, že na 15leté dítě je to z mého platu 16 000 (NOK) cca 3 000 - 3 500 Kč. Předchozí partnerka nesouhlasí a chce vyplatit výživné ze 45 000 Kč. Je to možné? Já žiji v zahraničí a 45 000 Kč nepobírám, pobírám min. mzdu v dané zemi! Jak je to, prosím, s výší výživného v takových případech? A poslední věc, měli bysme spolu sepsat nějakou písemnou dohodu (popř. jakou formou) nebo stačí, když se domluvíme jenom ústně?
Děkuji, Michal

ODPOVĚĎ:
Nejlepším řešením by bylo pokusit se s Vaší bývalou partnerku na výši výživného dohodnout. Ústní dohoda je samozřejmě také platná, ale její existence se – například v případě soudního sporu v budoucnu – obtížně prokazuje. Proto lze jednoznačně doporučit, abyste v případě, že se s partnerkou na výši výživného dohodnete, tuto dohodu sepsali písemně.
Jestliže dohoda s bývalou partnerkou nebude možná a ona bude požadovat vyšší výživné než to, které jste ochoten jí poskytovat, doporučuji, abyste jí začal posílat výživné dle svého uvážení – například Vámi zmiňovaných 3.000 – 3.500 Kč. To je v České republice standardní výše výživného na jedno dítě. Pokud Vaše bývalá partnerka nebude s touto výší výživného souhlasit, bude se muset obrátit na soud, který pak bude posuzovat oprávněné zájmy a potřeby dítěte, ale i finanční situaci obou rodičů. Vzhledem k tomu, že mzda, kterou v Norsku pobíráte, je minimální mzdou a soud by měl vzít v úvahu i Vaše životní náklady v dané zemi a také Vaše další vyživovací povinnosti vůči manželce a synovi, považuji za nepravděpodobné, že by Vám soud určil výživné z příjmu 45.000 Kč. Záleží ale samozřejmě také na finanční situaci Vaší bývalé přítelkyně. Pokud je její finanční situace špatná, je možné, že by soud Vámi navrhované výživné částečně navýšil, ale velmi pravděpodobně nepůjde o výživné z příjmu 45.000 Kč.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.