Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Po dlouhé soudní tahanici o syna jsem se s bývalým přítelem dohodla na střídavé péči a to po dvou dnech a víkendy na střídačku. Po doporučení soudkyně, která nás už podle mého chtěla mít zkrku, jsme souhlasili se společnou péčí. Co se alimentů týká jsme se ústně dohodli, že mi bude přispívat 1000,- Kč měsíčně, jelikož bydlím s rodiči a očekávám druhé dítě (ne s ním). V rozsudku mám napsáno, že otec byl seznámen se stavem matky a bude přispívat pravidelně na výživu, nebo zabezpečí dítě více naturálně. Moje mateřská bude asi 10.500,- Kč, platím také půlku nájmu což je 2400,- + budoucí náklady na dvě děti. On má cca 21tis. hrubého. Na moje žádosti o plnění nereaguje s tím, že mu platí obědy a pojistku. Dokonce zrušil mému synovi účet, na který jsem spořila jen já a on, jako otec v něm vůbec nefiguroval! Potřeboval to prý na ty obědy. Co mám v této situaci dělat, když  nemám stanovenou částku? Je to, že platí obědy ve škole a pojistku, kterou jsem mimochodem chtěla zrušit, ale on při zjištění, že bych měla dostat odbytné, ji obnovil, argumentem proti mě? Oblečení a věci, které koupí zůstanou samozřejmě pouze pro jeho potřebu u něho. Děkuji, Jana


ODPOVĚĎ:
Pokud bylo rozhodováno ještě v době, kdy jste nebyla těhotná, můžete docílit změny rozhodnutí o výživě a výchově právě z důvodu změny poměrů další vyživovací povinnosti, která Vám nastane.
Pokud byla tato skutečnost známa již v průběhu řízení, bude nejlepší pokusit se o dohodu. Proto požádejte bývalého přítele o zakoupení konkrétní věci pro syna, kterou budete mít v držení Vy apod. V případě, že bude situace neúnosná, můžete podat návrh na exekuci i takového rozhodnutí, kde není stanovena konkrétní částka. Soud bude vše dále konkretizovat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.