Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Z prvního manželství mám dceru (6/1990) a syna (12/1993). Ve druhém manželství se mi narodil syn (4/2008) a dcera (7/2009). Poslední úprava alimentů soudem byla v roce 2005, proto jsem na základě narození dalších dvou dětí zažádal v červenci loňského roku o snížení alimentů. Soud snížení zamítl s odůvodněním, že nenastaly žádné průkazné důvody ke snížení.
Odvolal jsem se tedy ke krajskému soudu, ale do dnešního dne mi nic nepřišlo. Jak dlouho může takové projednávání ze zákona trvat? A můžu nezávisle na tomto odvolání podat další žádost - a to ukončení alimentů na dceru, která v červnu letošního roku ukončila nádstavbové studium? Děti z prvního manželství se se mnou odmítají stýkat, neviděl jsem je už přes dva roky, nemám o nich žádné zprávy, takže ani nevím, zda se dcera ještě někam hlásí. I přesto teď ale bohužel nemám finance na to, abych ji mohl platit školné na další (vysoké) škole. Děkuji za odpověď, Petr.


ODPOVĚĎ:
Soudy jsou povinny postupovat účelně a v přiměřeném čase rozhodnout. Zákonné lhůty neexistují. Další žádost o snížení alimentů nedoporučuji, protože ta první nebyla ještě pravomocně rozhodnuta a pravděpodobně by došlo k zamítnutí žádosti kvůli překážce věci zahájené. Spíše se informujte přímo u pracovníků soudu, protože trvá-li řízení neúměrně dlouhou dobu a soud je v té věci nečinný, můžete si stěžovat na průtahy v řízení u příslušného orgánu státní správy soudů.
„Nová“ rodina opravdu není přesvědčivý důvod pro snížení nároků na výživu rodiny „staré“, takže se snížením alimentů příliš nepočítejte.
Žádost o ukončení povinnosti alimentů podat můžete, pokud Vaše dcera dál studovat nebude, nic nebrání tomu, aby žádost byla vyřízena kladně.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.