Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jakým způsobem mám po rozchodu s partnerem řešit výživné na naši půlroční dceru. Partner nyní vystupuje jako nezaměstnaný, ale v dané době si vyřizuje živnost. Zároveň však by měl v dohledné době nastoupit trest odnětí svobody na dobu 5 měsíců. Nevím tedy, jakým způsobem mám postupovat a kde vlastně o výživné zažádat. Také by mne zajímalo,zda je nutné vyřizovat žádost o svěření dcery do péče, pokud jsme se domluvili, že o ní budu pečovat já. Předem děkuji za odpověď, vím že běháním po sociálkách a soudech se asi nevyhnu,ale ráda bych byla poučena o svých právech a povinnostech, než vše začnu vyřizovat. Děkuji, Šárka


ODPOVĚĎ:
Pokud jste se spolu písemně dohodli na úpravě péče o dítě, tak není nutné, abyste žádali o vyjádření soud. Výživné si buď stanovte stejným způsobem (dohodou) a nebo podejte návrh na určení výživného na místně příslušný soud.  Soud stanoví výživné podle aktuální finanční situace ad. majetkových poměrů otce, časem (zařízení živnosti) můžete požádat o zvýšení alimentů. Vzhledem k tomu, že otec dcerky bude nastupovat k výkonu trestu, doporučila bych spíše soudní určení výživného než smluvní dohodu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.