Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla bych se zeptat na výživné. Mám postiženou dceru, plně závislou na mě. Jsem opatrovník, dcera je nesvéprávná. Důchod má letos vyřízený, zatím navštěvuje školu. Jak je to prosím s povinností otce jí platit výživné? Doposud platil 3500 Kč, já měla sociální dávky. Nyní jsem bez nich, dcera má 8000 důchod, ale na její náklady nestačí (cestování autem, ošacení, bydlení, bezlepková a bezmléčná strava...). Pak by mne dále zajímalo, jak je to v tomto případě s výživným na rozvedenou manželku, když nepracuji a pečuji o dceru. Měl by stále pokračovat v platbě či můj nárok zaniká? Mám ješět dvě mladší děti, ale pokud bych neměla nejstarší dceru, pracovala bych. Žiji s dětmi sama. Děkuji za odpověď, Jarmila.


ODPOVĚĎ:
Přiznáním důchodu Vaší dceři odpadá povinnost otce platit výživné, neboť důchod se v tomto případě považuje za příjem. Pokud se jedná o výživné na rozvedeného manžela (manželku), můžete o něj požádat, pokud nejste schopna se sama živit. Ve Vašem případě (pečujete o společnou postiženou dceru) máte skutečně vážný důvod o výživné žádat, a domnívám se, že Vám bude přiznáno. Pozor ale na to, že výživné na rozvedeného manžela se neposkytuje ve výši, jako mezi manželi, ale pouze v takové výši, jak je Váš bývalý manžel schopen podle svých možností, schopností a majetkových poměrů – tedy zpravidla méně, než klasické výživné.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.