Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bratr by chtěl podat u prvního stání v rámci probíhajícího řízení protinávrh na zachování původní výše alimentů. Jakou formou tu musí učinit? Musí to být písemně nebo stačí ústně? Děkuji, Veronika

ODPOVĚĎ:
V řízení o výživném protinávrh nebude možný, jelikož se jedná o řízení, které lze zahájit i bez návrhu. Bratr se samozřejmě ve věci může písemně vyjádřit, popřípadě u jednání ústně do protokolu. Mnohdy bývá lepší se vyjádřit písemně, kde lze podrobně vymezit důvody, proč by výživné mělo zůstat na stávající výši. K tomu je nanejvýš vhodné doložit příslušné důkazy, že bratr není schopen platit vyšší částku, jelikož má např. nízký příjem (doklad) či že má nějakou nemoc, která vyžaduje nákladnou léčbu apod. Soud bude hodnotit především tyto objektivní podmínky. Neznám samozřejmě konkrétní stav věci. Výše výživného bývá zpravidla stanovena okolo 10 % měsíčního příjmu povinného.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.