Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Z prvního manželství mám kluka. V dubnu mu bylo 18 let a viděli jsme se poprvé po 17 letech u odvolacího soudu,kdy dala odvolání má bývalá žena.Požádal jsem tehdy syna,protože jsem věděl, že studuje, aby mi poslal potvrzení po dovršení 18 let o tom, že studuje. Protože jsme se už nesetkali a žádné potvrzení jsem nedostal, ukončil jsem v červenci placení výživného (dal jsem bance příkaz o zrušení příkazu). Ptám se jestli tak mohu učinit a jestli se nedostanu do nějakého sporu,t řeba, že já sám mám shánět potvrzení o synovu studiu, atp. František


ODPOVĚĎ:
Váš syn má povinnost dát vám vědět o svém studiu. To ale nemění fakt, že Vy máte vyživovací povinnost. Pokud takto přestanete platit, vystavujete se riziku exekuce, nebo i trestního stíhání pro neplacení výživného. Nejrychlejší a zároveň nejlevnější varianta je zjistit si přímo u syna, zda skutečně studuje. Pokud to nebude možné, požádejte u soudu, který Vám výživné vyměřil o změnu rozhodnutí pro změnu poměrů- právě z důvodu ukončení synova studia. V tomto případě se ale může stát, že syn soudu potvrzení o studiu dodá, a Vy budete mít jen zbytečné náklady navíc.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.