Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o radu ve věci snížení výživného na mého syna. Po rozvodu manželství jsem se opět oženil a se svojí nynější manželkou očekáváme dalšího potomka (narodit by se mělo v červenci 2013). Na své dítě s předchozího manželství, kterému je 17 let platím výživné ve výši 3.900,-Kč.

Rád bych věděl, zda mám šanci uspět s žádostí o snížení výživného, jakou částku bych měl navrhnout? Navrhuji 2.700 do 3.000 Kč. Kdy bych měl, žádost podat? Čistý příjem 19.000 Kč/měsíc. Děkuji, Daniel

ODPOVĚĎ:
Jestliže budete žádat o snížení výživného, soud bude při svém rozhodování posuzovat nejen Vaše schopnosti, finanční možnosti a majetkové poměry, ale také odůvodněné potřeby Vašeho syna z předchozího manželství. Soud samozřejmě zohlední skutečnost, že máte nyní další vyživovací povinnosti (vůči Vaší nynější manželce a Vašemu očekávanému dítěti), při posuzování Vašich celkových majetkových poměrů ale současně zohlední i příjem Vaší současné manželky. Zda bude Vaše žádost o snížení výživného úspěšná tedy nelze předjímat. V žádosti o snížení výživného navrhněte takovou částku, která je dle Vašeho názoru přiměřená - můžete klidně navrhnout i Vámi zmíňované rozmezí částek. Soud v tomto případě není striktně vázán Vaším návrhem a může výši výživného svévolně upravit. To znamená, že pokud navrhnete, že budete nadále platit například 2.700 Kč a soud toto snížení posoudí jako příliš výrazné, neznamená to, že Vaši žádost rovnou zamítne, ale jen upraví. Soud může učinit kompromisní rozhodnutí a stanovit částku jinou - třeba 3.300 Kč. Navrhněte tedy zkrátka takovou částku, kterou jste nadále ochoten platit.
Návrh na snížení výživného můžete podat již nyní, tedy v době těhotenství Vaší nové manžleky, protože už teď máte další vyživovací povinnost vůči Vaší manželce. Do návrhu ale určitě uveďte, že očekáváte narození dítěte a že tudíž budete mít v dohledné době vyživovací povinnost vůči dalšímu dítěti. Soudní řízení ohledně snížení výživného nějakou dobu potrvá a soud by měl při svém rozhodnutí zohlednit také narození Vašeho dalšího dítěte.
Doporučuji u soudního řízení (ideálně už ve fázi sepsisování návrhu) využít služeb právníka nebo advokáta, věnujícího se rodinnému právu. Vaše šance na obhájení Vašeho návrhu mohou tak být výrazně vyšší.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.