Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Tímto bych se ráda zeptala, zda je šance u soudu získat zvýšení výživného na dítě v případě, že jeho otec má minimální mzdu podle tabulek a z čisté mzdy po sražení exekucí má doplatek cca 7.500Kč. K tomu splácí hromadu dalších dluhů daných soudními rozhodnutími po malých částkách. Na dítě platí aktuálně  1.200 Kč.

Co nastane v případě, že se otec z pracovních důvodů u soudu omluví. Bude soud jednat ve prospěch dítěte, otce nebo soud vůbec neproběhne? Děkuji. Zdenka

ODPOVĚĎ:
Soud pří stanovení či změně výše výživného přihlíží nejen k finančním možnostem obou rodičů, ale také k oprávněným potřebám a zájmům samotného dítěte. Pokud se od doby posledního soudního rozhodnutí ve věci výživného změnily finanční poměry Vás či otce dítěte nebo došlo ke změně potřeb Vašeho dítěte, je možné, že soud rozhodne o změně výše výživného. Rozhodnutí soudu je ale závislé na mnoha individuálních faktorech a jako takové je nelze předjímat.

Soudní jednání sice může proběhnout i bez přítomnosti otce dítěte jakožto účastníka řízení, v tomto případě ale platí přísná procesní pravidla. Pokud se otec dítěte řádně omluví, doloží důvod své nepřítomnosti a požádá soud o odročení jednání, je možné, že soud jeho žádosti vyhoví - zejména u první takové omluvy. Pokud by ale soudce usoudil, že se otec dítěte soudnímu jednání vyhýbá a snaží se tak soudní řízení prodlužovat, může mu (opakovaně) uložit pořádkovou pokutu nebo ho nechat k jednání předvést Policií.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.