Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dobrý den, ráda bych využila Vaší poradny a objasnila si pár věcí před soudem s bývalým přítelem (nebyli jsem nikdy manželé) o výchově a výživě našeho ročního syna a také ohledně výživného na mě.
1. Když je podle zákona o rodině, otec dítěte, za kterého není matka provdána, povinen matce přispívat přiměřeně na úhradu výživy po dobu dvou let, jakož i na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a slehnutím - znamená to, celé těhotenství + dva roky? Nebo dva roky s těhotenstvím včetně? A pokud by se jednalo o první možnost, platí se v tomto případě nějaké soudní poplatky?Nebo je to stejné jako v případě soudu o výživné na syna, který je od poplatků podle zákona zproštěn?
2. Jakým způsobem mám u soudu vyjádřit, že během doby čekání na soudní jednání mezi námi došlo k dohodě? Zpočátku jsme dohodu chtěli oba, pak se bývalý přítel zasekl ohledně setkávání se synem, ale teď 14 dní před soudem mé pozměněné návrhy přijal. Dohodli jsme s také na výši výživného.Návrh k soudu jsem podávala já.
3. Je možné, že bývalý přítel opět změní názor, tak se chci zeptat, co můžu u soudu očekávat? Jak probíhá a jaké bývají nejčastější otázky? Sociální pracovnice u mě už byla a vše se jí zdálo v pořádku. Je nutné mít s sebou právníka? Děkuji, Naďa


ODPOVĚĎ:
Povinnost otce vůči neprovdané matce jeho dítěte trvá po dobu dvou let, jakož i k tomu další náklady související s těhotenstvím a porodem. Znamená to, že je povinen se přiměřeně podílet na nákladech po dobu těhotenství, související s těhotenstvím a dále ještě dva roky po porodu. Neprovdaná matka v řízení o příspěvek na výživu a úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a porodem je od soudního poplatku osvobozena.

Pokud mezi vámi došlo k dohodě, doporučuji ji předložit u soudu písemně, jinak soudci oznámit znění dohody, které pak schválí s ohledem na zájem dítěte. Rozhodně s sebou nemusíte mít právníka. Doporučuji si sepsat, jaké máte náklady na syna, jaký je jeho zdravotní stav, a jestli potřebuje nějakou zvláštní péči. To jsou nejčastější dotazy, které chtějí soudci po matce zpravidla vyčíslit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.