Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Na vašem webu jsem vyrozuměl, že dospělý syn 25let, nemá nárok na zpětné výživné. Nárok by byl jen od doby, kdy výživné stanovil soud, což se zatím nestalo. Je to tak prosím? Syn studuje třetí vysokou školu, v minulosti se živil sám. Prosím je někde paragrafově zapsáno, že nemá právo na zpětný nárok?

Vím, že tam, kde již bylo vydáno soudní rozhodnutí, je zpětný nárok 3 roky zpětně vymahatelný, ale v mém případě žádné soudní rozhodnutí vydáno nebylo. Podporoval jsem syna dlouho a vědomě a sám od sebe, nyní se rozvádím a jeho beru jako dospělého muže. Můžete mi prosím napsat, kde v paragrafech bych tento odkaz našel? Chtěl jsem vás moc požádat ještě o to, zda byste mi mohli doporučit někoho z Vašich kolegů, třeba naznačit kdo z Vás dělá rodinné právo atd. Jsem z Prahy. Děkuji, Zdeněk

ODPOVĚĎ:
Otázku výživného upravují § 85 - 103 zákona o rodině. Podle § 85, odst. 1 trvá vyživovací povinnost rodičů k dětem do té doby, dokud děti nejsou schopny se samy živit. Nárok na výživné však náleží ze zákona, nevzniká pouze na základě rozhodnutí soudu. To, že neexistuje soudní rozhodnutí stanovující výši výživného tedy neznamená, že vůči synovi žádnou vyživovací povinnost nemáte.
Podle § 98, odst. 1 je u nezletilých dětí možné žádat výživné až tři roky zpětně, v případě zletilého nezaopatřeného dítěte lze výživné přiznat jen ode dne zahájení soudního řízení. Právního zástupce se specializací na rodinné právo si můžete najít ve vyhledávači České advokátní komory zde: http://www.advokatikomora.cz.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.