Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám kamarádku, která nyní umístila dítě do ústavu pro těžkou mentální retardaci. Dítě je plně invalidita. Zároveň se rozešla s přítelem, otcem dítěte - uznáno i v rodném listě. Má nárok žádat o alimenty? Státní příspěvky jdou do ústavu, sama přispívá na stravu, oblečení, obutí, platí služby za bydlení.

Kamarádka dostala dotaci na auto pro přepravu mentálně retardovaného dítěte - má jej vrátit nebo jej může využívat na návštěvu lékařů, kteří nejsou v ústavu k dispozici, včetně občasných víkendů v domácnosti nezl. Každá úřednice na soc. dává jiné informace. Děkuji, Simona

ODPOVĚĎ:
I v případě, že je dítě Vaší kamarádky umístěno v ústavní péči z důvodu mentálního postižení, může Vaše kamarádka žádat po svém bývalém příteli výživné. Pokud se bývalý přítel na péči o dítě finančně nepodílel ani v minulosti, může Vaše kamarádka podle § 98, odst. 1 zákona o rodině žádat výživné na nezletilé dítě až tři roky zpětně. Pokud se Vaše kamarádka s bývalým přítelem na výši výživného nedohodne, může podat návrh (žalobu) o určení výživného k okresnímu soudu v místě bydliště nezletilého dítěte.
Co se týče Vámi zmiňované dotace na auto, podmínkou pro poskytnutí a čerpání příspěvku na zvláštní pomůcku (v tomto případě motorové vozidlo) je skutečnost, že je zdravotně postižená osoba schopna toto vozidlo řídit nebo v něm být převážena a že se osoba tímto vozidlem v kalendářním měsíci opakovaně dopravuje. Jestliže Vaše kamarádka uvedené podmínky splňuje a opakovaně své dítě automobilem převáží na různá vyšetření, pak nemusí příspěvek vracet.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.