Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Platím na syna z prvního manželství výživné. Je mu 19 let. Nyní ukončil studium na střední škole, ale nesložil maturitu, ani nyní na opravný podzimní termín. Další možnost má až na jaře 2013. Původně měl v úmyslu pokračovat na vysoké škole. Nyní bude zřejmě pracovat nebo v evidenci Úřadu práce.

Je mou povinností po tuto dobu na něj stále platit výživné? Tento školní rok určitě studovat nebude. Pokud by ovšem za rok složil maturitu a pokračoval po roce studiem na vysoké škole, výživné se obnoví? Nebo ho mám platit i během tohoto roku kdy nestuduje? Mám podávat návrh na soud? Nevím jak v tomto případě postupovat. Prosila bych o radu. Děkuji, Zdenka

ODPOVĚĎ:
Vaše vyživovací povinnost vůči synovi trvá do doby, dokud syn nebude schopen se sám živit. To, zda bude Vaše vyživovací povinnost trvat i po ukončení studia, záleží do značné míry na tom, zda bude syn po ukončení studia finančně zajištěn. Pokud se mu podaří najít práci, díky které si bude moci hradit své potřeby, pak Vaše vyživovací povinnost zaniká. Pokud ale syn skončí na úřadě práce, kde nebude jako absolvent pobírat žádnou finanční podporu, nebude mít z čeho hradit své potřeby a Vaše vyživovací povinnost vůči němu bude trvat. V případě, že bude syn pokračovat v dalším studiu, může být Vaše vyživovací povinnost opět obnovena.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.