Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Synovi (otci dětí) zvýšili výživné a to zpětně od podání žádosti bývalé manželky a expřítelkyně. Platí momentálně alimenty na 3 děti a to na 2-12 tis. a jedno 5 tis. Ze třetího vztahu má 2leté dítě a po žádosti o snížení alimentů mu nebylo vyhověno. Musel si vypůjčit na doplacení alimentů.

Jeho měsíční plat se pohybuje kolem 20 tis. měsíčně a přítelkyně má mateřskou 7 tis. Tzn. pro tři osoby mají 15 tis. Kč měsíčně na bydlení a vše ostatní. Je to začarovaný kruh. Jakou má šanci na snížení výživného? Advokáta si dovolit nemůže a tak se obracím na vás. Momentálně posílá maximum co může a je mu vyhrožováno trestním oznámením od exmanželky, která žije s přítelem a myslím si že je dobře finančně zajištěná. Nevím jak je možné, že dostala státní příspěvek 60 tisíc - staví dům a bydlí ve svém bytě 3+1. Jsem prý povinna mu pomáhat nebo to platit za něj. Děkuji, Dora

ODPOVĚĎ:
Podle zákona o rodině přispívají oba rodiče na výživu svých dětí podle svých schopností, možností a majetkových poměrů; dítě má právo podílet se na životní úrovni svých rodičů, přičemž při určení rozsahu jejich vyživovací povinnosti přihlíží se k tomu, který z rodičů a v jaké míře o dítě osobně pečuje. Pouze velmi orientačně lze říct, že výše výživného se průměrně pohybuje okolo 10 - 20 % platu povinného rodiče. Záleží ale vždy na konkrétních okolnostech, pro určení výše výživného neexistují žádné tabulky a záleží vždy na úvaze a rozhodnutí soudu.
Vzhledem k tomu, že výše výživného, které platí Váš syn, přesahuje 75% jeho platu, mohl by mít na snížení nárok - může zkusit požádat o snížení výživného znovu. Pokud by soud žádost o snížení zamítl a syn neměl dostatek peněz na hrazení výživného, pak vyživovací povinnost skutečně přechází na Vás jakožto rodiče otce dítěte. V takovém případě byste skutečně musela synovi s placením výživného pomoci.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.