Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
S manželkou jsme se rozvedli v roce 2001. V manželství se nám narodila dcera, na kterou mi soud vyměřil výživné 4.000 Kč měsíčně. Dnes již bývalá manželka si ihned o výživné žádala exekučně. Takže mě bylo strháváno z platu. V červnu 2009 dcera končila střední školu a ihned se hlásila na Pracovní úřad.

První týden v září 2009 úspěšně zakončila opravnou zkoušku. Poté se od matky odstěhovala ke svému příteli. Výživné mi bylo stále exekučně strháváno až do soudního zrušení v říjnu 2010 zpětně do září 2009. Od dcery vím, že od matky žádné výživné nedostávala. Ta je použila pro svou potřebu. Ptám se, měla na toto výživné od září 2009 do října 2010 ještě nárok? Pokud ne, mohu přeplacené výživné po bývalé manželce požadovat zpět a jakým způsobem. Děkuji za každou radu i názor. Daniel

ODPOVĚĎ:
Zákon hovoří o tom, že rodiče mají vyživovací povinnost k dětem do doby, dokud nejsou schopny se sami živit. Pokud tedy již Vaše dcera měla nějaké příjmy, ať už např. z dávek sociální podpory, má svůj příjem a může se živit. Pokud však na dávky nedosáhla, vyživovací povinnost trvá. Pokud ve Vašem případě vyživovací povinnost již být neměla, lze se obrátit na manželku (za předpokladu, že peníze dceři nevyplácela) a vyzvat jí k navrácení přeplatku. Neučiní-li tak, je možné se obrátit žalobou na bezdůvodné obohacení na soud.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.