Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dobrý den, mám těžce postiženou dceru , má průkaz ZTP/P úplná závislost, dozvěděla jsem se, že v tomto případě i když dítě dovrší 18 let vyživovací povinost nekončí. Dceři letos bude 20 let, otec již dva roky výživné neplatí, dcera má plně invalidní důchod, je zbavení svépravnocti k právním úkonům a já pobírám dávku na péči.
Mám tedy opravdu ještě nárok na její výževné a v případě, že ano můžu výživné výmahat od otce i pospátku a jakou formou ? Tím myslím novou žádosti k soudu nebo se to bere, že otec má platit částku která již byla dříve soudem satnovená. Dekuji, Petra.


ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost není omezená věkem dítěte, ale potřebností dítěte. To znamená, že nemusíte vyřizovat novou žádost, jen otce dítěte upozorněte na jeho povinnost. Teprve pokud své povinnosti nebude plnit řešte věc soudní cestou a to buď výkonem rozhodnutí, nebo i pomocí trestního řízení (neplacení výživného je trestný čin).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.