Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Platím na syna alimenty ve výši 3000 Kč po domluvě s manželkou. Syn v červnu 2012 ukončí učební obor a získá vyuční list. V srpnu 2012 jsem chtěl ukončit platbu alimentů, ale syn se rozhodl studovat další učební obor zakončený opět vyučním listem. Je moje povinnost platit dál alimenty, když si kvalifikaci nezvyšuje?

Pokud už bych platit alimenty nemusel, musím mít od soudu potvrzené, že už od záři nemusím platit? Děkuji, Bořivoj

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost trvá do doby, než jsou potomci (děti) schopni se sami živit. Zpravidla do doby ukončení studia. To je jediné zákonem stanovené kritérium pro ukončení vyživovací povinnosti. Není přitom podstatné, zda si Váš syn dalším studiem kvalifikaci zvyšuje či rozšiřuje, podstatné je pouze to, zda je schopen se sám živit. Pokud ne, jste povinen výživné i nadále hradit.
Jestliže usoudíte, že je syn schopen se sám živit (teoreticky to možné je - má výuční list a může pracovat v oboru), můžete teoreticky přestat výživné platit, bývalá manželka nebo syn (pokud je zletilý), by se museli obnovení vyživovací povinnosti z Vaší strany domáhat u soudu. V případě, že by byli úspěšní, musel byste dlužné výživné doplatit zpětně. Pokud by bylo výživné stanoveno soudně, nemůžete ho jen tak přestat platit, musel byste nejprve požádat soud o ukončení vyživovací povinnosti. Každopádně doporučuji možnost ukončení placení výživného nejdříve zkonzultovat s právníkem.
Více o výživném se dozvíte zde.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.