Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám dotaz ohledně dcery, která má u mě hlášený trvalý pobyt. V únoru 2012 jí bylo přerušeno studium 5. semestru vysoké školy z důvodu neúspěšného složení zkoušky. Je vedena na úřadě práce, bez jakékoliv peněžní podpory. Můj dotaz se týká problému, zda jsem povinna dceru dále vyživovat a pokud má nárok na nějaký sociální příspěvek od státu.

Žiji sama a můj měsíční příjem činí cca 24.000 Kč. Děkuji, Samanta

ODPOVĚĎ:
Podle zákona o rodině trvá vyživovací povinnost rodičů do doby, než je dítě schopno samo se živit, zpravidla tedy do ukončení přípravy na budoucí povolání (studia). Záleží tedy na tom, zda je dcera po ukončení studia schopná se sama živit. V případě, že je výživné stanoveno soudně, nemůžete ho jen tak přestat platit, ale musíte nejprve požádat příslušný soud o ukončení vyživovací povinnosti. Jestliže je výživné pouze výsledkem ústní dohody mezi Vámi a dcerou, pak ho teoreticky přestat platit můžete. Pokud by s tím dcera nesouhlasila, musela by se domáhat svého nároku na výživné u soudu. V případě, že by u soudu uspěla, musela byste jí dlužné výživné doplatit.
Co se týče nároku na sociální dávky, pak vzhledem k výši Vašeho příjmu a k tomu, že dcera žije s Vámi ve společné domácnosti, pravděpodobně na žádné dávky nedosáhne. Vaše příjmy totiž budou posuzovány společně s jejími. Pokud by se tomu chtěla vyhnout, musela by začít bydlet a hospodařit odděleně. Pokud tedy nechcete, aby dcera zůstala zcela bez finančních prostředků, nejspíše jí budete muset finančně vypomoci.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.