Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
S manželem nežijeme ve společné domácnosti. Já žiju v Brně, manžel v Jičíně. Děti nemáme, nemáme ani žádné půjčky ani úvěry, nic. Já jsem žena v domácnosti a nemám žádné zaměstnání, nikdy jsem nepracovala, nejsem evidovaná na úřadu práce, nepobírám žádné dávky od státu.

Přes tyto skutečnosti platím kromě pokoje, kde momentálně sama bydlím, i nájemné a inkaso spojené s bytem kde bydlí můj manžel. Občas mu dám i nějaké peníze na léky. Nyní podal manžel žalobu na určení výživného manžela na soud a chce abych mu platila 5000 měsíčně. On na společnou domácnost nepřispívá, platí si jenom jídlo. Mě neplatí ani korunu. Má na to výživné nárok? Děkuji, Ivana

ODPOVĚĎ:
Dle § 91/1 zákona o rodině mají manželé vzájemnou vyživovací povinnost, přičemž pokud některý z nich tuto povinnost neplní, může být určena soudem
Než však soud rozhodne o povinnosti platit výživné mezi manžely, zkoumá zevrubně jakou hmotnou i kulturní úroveň oba manželé mají a jakým způsobem je uspokojována, jaké jsou jejich objektivní životní potřeby, jaké jsou jejich příjmy a výdaje apod. Soud je rovněž povinen zohlednit, jakým způsobem se který manžel podílí na chodu společné domácnosti, ve Vašem případě může soud rovněž zkoumat který z manželů zapříčinil rozchod apod.
Lze Vám tedy doporučit uvést před soudem veškeré rozhodné skutečnosti – zejména co se týče Vašich majetkových a příjmových poměrů, Vašeho sponzorování manželova bydlení a nákupu léků apod. Dále můžete zmínit vše co je Vám známo o majetkových a příjmových poměrech manžela a zejména zdůraznit své přesvědčení, že jeho požadavek je v hrubém rozporu s dobrými mravy.
Lze uzavřít, že přestože Váš manžel teoreticky na výživné nárok má, nebude mu soudem přiznáno z důvodu rozporu jeho požadavku s dobrými mravy dle § 96/2 zákona.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.