Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem dlouho rozvedená, cca 8 let. Jsem v důchodu, 9800 kč důchod, režie bytu komplet činí 8000kč. Mám i další platby mimo tuto. Momentálně se mnou bydlí syn, který přispívá na nájemné polovinu. Nezbývá mi absolutně na zdravotní péči, jsem částečně invalidní ČID.

Dotaz zní, zda má bývalý manžel s velkým příjmem povinnost nějak mi přispívat. Žije sám, nezaložil novou rodinu, já jsem rovněž singl. Jak dlouho od rozvodu manželstí mohu požadovat výživné? Děkuji, Alžběta

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost existuje i po rozvodu. Pokud nejste schopna se sama (u)živit, máte právo požadovat po bývalém manželovi, aby Vám přispíval podle svých schopností, možností a majetkových poměrů na přiměřenou výživu. V takovém případě ale musí jít o objektivní neschopnost (u)živit se sám. Pokud jsou Vaše příjmy nízké, můžete si zkusit také zažádat o nějaké dávky - např. o příspěvek na bydlení a pokud syn ještě studuje, tak také o přídavek na dítě.
Tříletá lhůta se týká případů, kdy o výživné žádá ten z manželů, který se na rozvratu manželství převážně nepodílel a kterému rozvodem vznikla újma. Jde v podstatě o jakousi sankci za rozvrat manželství, odškodnění za psychickou újmu. V tomto případě jde o tříletou lhůtu, ve výše uvedeném případě tam zákonem stanovená lhůta není uvedena.
Ohledně určení výživného po rozvodu se musíte obrátit na soud (nebo se můžete dohodnout s bývalým manželem, pokud to bude možné). K řízení o výživném po rozvodu je příslušný okresní soud, v jehož obvodě jste měli s manželem poslední společné bydliště. Pokud takový soud neexistuje, pak je kompetentní okresní soud v místě bydiště žalovaného (Vašeho bývalého manžela).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.