Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj manžel má z prvního manželství 21letého syna, který je zbaven způsobilosti k právním úkonům. Syn pobírá plný invalidní důchod + příspěvek na péči + příspěvek na nájemné a můj manžel platí na něho 1700 Kč výživné. Sám je plně invalidní a pobírá důchod 9005 Kč.

U soudu v Praze nám řekli, že manžel na něho musí platit do konce života a odvolání není přípustné. Má na toto výživné nárok, nebo ne? Údajně chodí do nějaké školy. Manžel je nemocný, částka je vzhledem k jeho příjmu dost vysoká. Ptali jsme se i jiných právníků a ti nám řekli, že by na to mít nárok neměl. Prosíme o Vaši odpověď. Děkujeme, Eva

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost upravuje zákon o rodině, podle kterého není tato povinnost vymezena věkem, ale schopností dítěte se samostatně živit. Vyživovací povinnost tedy obvykle končí s ukončením studia a nástupem do zaměstnání nebo zahájením jiné výdělečné činnosti. Vyživovací povinnost ale nemusí skončit nikdy, pokud dítě není schopné se samo živit.
Jestliže byla vyživovací povinnost určena soudem, měl by soud také rozhodnout o jejím ukončení nebo změně. Pokud tedy se současnou výší výživného nesouhlasíte, můžete požádat soud o snížení nebo zrušení vyživovací povinnosti. Ani přiznání plného invalidního důchodu nemusí znamenat konec vyživovací povinnosti, soud by měl ale ve svém rozhodnutí přihlédnout nejen k jeho výši a výši dalších dávek, které syn pobírá, ale také k příjmům Vašeho manžela.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.