Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám dva syny, mladšímu bude 19 let a studuje na gymnáziu. Na něho platím výživné 2 700 Kč měsíčně. S tím nemám problémy, protože pořád chodí do školy. Mému druhému synovi bude 20 let, platím na něj alimenty 2 800 Kč a letos dodělal gymnázium. Školu má dokončenou, jak mi řekl, ale z jednoho předmětu neodmaturoval.

Další opravný termín mu prý sdělí poštou, ale zřejmě to bude v květnu 2012. Nyní je přihlášený na úřadu práce, aby za něj stát platil sociální a zdravotní pojištění. Jak mi on sám řekl, pracuje brigádně v Penny marketu, kde si vydělá měsíčně 4000 Kč, prý si víc vydělat nemůže, protože je vedený na úřadu práce. Bydlí společně s matkou a jejím manželem v rodinném domě. Dále mi pak tvrdí, že až si dodělá maturitu, tak by chtěl jít na vysokou školu. Má i v tomhle připadě nárok na vyživovací povinnost, když školu dokončil (sice neodmaturoval z jednoho předmětu)? Je vedený na úřadu práce a sám si vydělává peníze. Jak mám dále postupovat, mám nárok požadat o přerušení placení výživného do doby než zase začne studovat, nebo požádat o zrušení placení výživného? Děkuji, Teodor

ODPOVĚĎ:
Syn nárok na výživné má - nárok končí až schopností dítěte samostatně se uživit (dítě tuto schopnost musí fakticky mít, tedy primárně musí mít dokončené vzdělání; to zda pak už se opravdu uživí - např. z důvodu nízkého platu - není zásadní) a, což Váš syn není ani teď (v mezičase do maturity), ani při studiu na vysoké škole (nebude mít úplné vzdělání).
Návrh na ukončení vyživovací povinnosti sice dát můžete, nicméně počítejte s tím, že jej soud pravděpodobně zamítne.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.