Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem matka samoživitelka. Mám dceru necelé 3 roky starou. S jejím otcem jsme nebyli svoji a ani jsme nesdíleli společnou domácnost. Otec žije a pracuje přes 200 km od nás a nechce se přištěhovat. Navštěvoval cca 1x za 10 dní většinou na víkend. Skutečně o dceru pečoval pouze první týden po narození, později dal přednost svým zájmům.

Našel si novou známost, došlo mezi námi k dohodě (písemnou formou, ale bez ověření), že mi dcerku svěřuje do péče a dohodli jsme se na výši výživného. Zájem o styk s dcerou byl sporadický, spíše klesající. Na začátku to byly krátké návštěvy, jelikož dcerka byla ještě malinká a on s ní neuměl moc komunikovat a snažil se ji co nejdříve vracet ze styku. To se s časem zlepšilo. Bohužel se o ní nikdy více nezajímal, ani se na dceru moc neptal. Dcerku naštěstí vrací dle dohody včas, doba vracení byla a je vždy uzpůsobena s ohledem na její aktuální režim a potřeby. Výjimečně ji viděl 3x za měsíc (víkendy), někdy jen 1x za měsíc a bohužel se také ale stalo, že se celý měsíc neozval. Na poslední návštěvě přišel s tím, že chce, aby u něj (respektive u slečny, kam za ní dojíždí zřejmě o některých víkendech a žije v místě mého bydliště) malá mohla přespávat. Já s tímto nesouhlasím. Nikdy se nezajímal o její potřeby a návyky a nikdy nebyl schopný už když byla malinká k ní v noci vstát a postarat se o ní. Dcerka beze mě nikdy sama nespala. Cestujeme spolu samozřejmě občas, ale spí vždy se mnou, nespala nikdy sama ani u mých rodičů, na které je zvyklá z každodenního kontaktu. Je na mě hodně závislá. Zajímá mě, pokud se tedy nedohodneme a předá to soudu, co bude následovat a co můžu očekávat? Je možné, aby soud nařídil, že u něj může dcerka přespávat? Bude se soud s tímto zabývat i jinými věcmi okolo toho? (svěření do péče, alimenty, kontakt s dcerou - i když jinak vše máme domluvené? ) Jaké okolnosti a fakta bude soud zajímat? Připojí se k tomu ještě někdo další, např. sociálka? Bude dcera s tímto vystavena nějaké vyšší psychické zátěži? Velice děkuji, Alena

ODPOVĚĎ:
Nejprve se vyjádřím spíše obecně k možnostem přespávání dítěte u druhého rodiče. Soud musí vždy brát v úvahu i další okolnosti, než je jen věk dítěte, zejména zda je dítě již zvyklé přespávat např. u prarodičů, zda je kojeno, zda se v noci budí, zda zná domácnost druhého rodiče a bez problémů tam usíná přes den. Soud by měl však také zohlednit, z jakého důvodu není dítě u druhého rodiče zvyklé přespávat – tedy který z rodičů opustil společnou domácnost, zda např. matka s dítětem od otce sama neodešla a tím dítěti znemožnila zvyknout si na otcovu přítomnost a otci umět se o dítě běžně postarat. Je to tedy velmi individuální, některé děti zvládají přespat ve známém prostředí bez přítomnosti matky v roce, jiné ve třech letech, některé později. Obecně mám však za to, že po třetím roce věku dítěte již je větší šance, že by soud takovému návrhu vyhověl.
Vzhledem k výše uvedenému je zřejmé, že ve Vašem případě nejsou některé podmínky splněny – dcera nezná otcovu domácnost, bez Vás dosud jinde nespala, jako největší problém však vidím v požadavku otce na přespávání u jeho přítelkyně. Nenapsala jste, zda jde o dlouhodobý vztah, nicméně z toho, že Váš bývalý partner se svou přítelkyní nesdílí společnou domácnost, nelze usuzovat na příliš vážný vztah. V takovém případě jistě není v nejlepším zájmu dcery, aby v takovém prostředí přespávala. Jak jsem psala výše, dítě by mělo být na prostředí, v němž má trávit noc, zvyklé a nemělo by mít problém zde spát přes den. Mělo by se také jednat o prostředí stálé. Otec by tedy musel prokázat, že jeho vztah je vážný a v dohledné době plánuje s přítelkyní sestěhování, případně svatbu apod.
Pokud tedy otec podá k soudu návrh na určení poměrů nezletilé dcery, bude soud rozhodovat (nehledě na Vaši předešlou dohodu) o tom, komu dítě svěří do péče, druhému rodiči stanoví vyživovací povinnost v přesné výši. Na návrh jednoho z rodičů, pak může rozhodnout i o úpravě styku otce s dcerou (pakliže bude svěřena do péče Vám), kdy stanoví přesný rozsah styku. Před soudním jednáním si Vás pozve k pohovoru orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), případně Vás také navštíví přímo doma. Pro dceru by to nemělo přestavovat nějakou psychickou zátěž (tu mohou způsobit spíše rodiče, když se budou snažit dcerku zmanipulovat ke svému prospěchu). OSPOD se může snažit zjistit názor dcerky, avšak své doporučení pro soud bude opírat spíše o Vaše tvrzení o režimu a potřebách dcery, ale také tvrzení otce, vzhledem k tomu, že jistý styk probíhá.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Důvody proč malé dítě nemůže přespávat u odlouženého biologického otce dítěte
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.