Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V současnosti žiji ve Velké Británii s 2 nezletilými dcerami (obě mají dvoje občanství, po otci Anglické a české po mě, jen starší 04/2009 má uvedeného otce v rodném listě). Ráda bych se přestěhovala zpět do ČR k rodině. Bývalý druh - Angličan - mi odjezd nedovolí. S dcerami se vidí velice zřídka, 1-2x do měsíce na pár hodin.

S dcerami komunikuje přes Skype. Mladší dcera se narodila 02/2013. Neplatí mi žádné výživné, nemám u něj žádnou oporu. Přestěhujeme-li se bez souhlasu otce nebo rozhodnutí soudu v Anglii, budu nějak stíhána za únos dcer do ČR? Je tuto situaci lépe řešit přes soud v ČR žádosti o přidělení dcer výhradně do mé péče? Děkuji, Kristýna.

ODPOVĚĎ:
Jestliže mladší dcera otce v rodném listě uvedeného nemá, zde (zatím) žádný problém nevzniká. S mladší cestou byste z Británie do ČR odcestovat mohla. Problém nastává pouze u starší dcery. Pokud je u starší dcery uveden otec v rodném listě, pak máte jako rodiče vůči dceři stejnou rodičovskou odpovědnost, stejná práva a povinnosti. Odstěhováním do ČR byste výrazně omezila nejen styk s dcery s otcem, ale i jeho rodičovskou odpovědnost a výkon jeho rodičovských práv vůči ní. To platí i v případě, že by dcery byly svěřeny do Vaší péče. Svěřením dítěte (dětí) do péče jednoho z rodičů totiž nezanikají práva druhého rodiče vůči dítěti (dětem). Tedy i v případě, že by dcery byly svěřeny do Vaší péče, byste potřebovala souhlas otce s Vaším odstěhováním do ČR. Přemístění dítěte mimo stát jeho obvyklého bydliště bez souhlasu druhého rodiče lze považovat za protiprávní jednání – jedná se o tzv. mezinárodní únos. Bez souhlasu druhého rodiče bude vycestování se starší dcerou obtížné. Vzhledem k tomu, že ve Vašem případě jde o mezinárodní záležitost, doporučuji kontaktovat Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí se sídlem v Brně. Veškeré kontaktní údaje naleznete na webových stránkách www.umpod.cz

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.