Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám 3 měsiční dceru, přítel odešel, když jí byly 3 týdny, je zapsán v rodném listě, nepracuje legálně a může se přestěhovat do zahraničí.
1) V jakých všech záležitostech v dceřině životě bude potřebovat můj a JEHO souhlas-podpis ?
2) Jaké jsou výhody (od státu) pro matku, když zůstala takto sama - samoživitelka?
3) Jaký je rozdíl, jestli ho zbavím otcovství do půl roku věku dítěte, a dýl než po půl roce?
4)Na jaký soud matka podavá žádost o popření otcovství, co musí obsahovat, budeme pozváni k soudu, je to zdarma, jak dlouho trvá vyřízení? A je rozdíl, jestli ho vymažu v rodném lístě, nebo tam otec zůstane? A můžu nežádat o alimenty? A jaký je rozdíl mezi popřením otcovství a svěřením do matčiny péče? Jana


ODPOVĚĎ:
Rodiče by měli vše řešit dohodou. Např. nemůžete odjet s dítětem za hranice. To by mohlo být chápáno jako únos. Samozřejmě, pokud jde o dvoutýdenní dovolenou, nic se neděje, ale např. půl roku je problém.
V běžném životě ale můžete rozhodnout sama. Pokud jde o samoživitelku, tak jde jednoznačně o výhodu v oblasti sociálních dávek, neboť se příjem otce nepočítá do příjmu domácnosti.

Pokud budete chtít po půl roce zbavit otce otcovství, tak pouze se souhlasem nejvyšší státní zástupkyně. Ta nemá povinnost dát souhlas. Dá ho pouze v případě jednoznačného zájmu dítěte, tedy i finančního.
Pokud tedy nemáte "v záloze jiného otce," který souhlasí stát se úředně otcem Vašeho dítěte, a je zároveň movitější (i finance hrají roli, neboť jde o materiální zajištění dítěte), státní zástupkyně to zřejmě nepovolí.
Jde o okresní soud, v jehož působnosti má bydliště otec dítěte, jehož otcovství popíráte. Soudní poplatek činí 1000 Kč, a platí se v kolcích.

Žádost o změnu otcovství musí obsahovat označení Vás, otce dítěte, dítě. A jméno, adresa, rodné číslo "nového otce". Poté vylíčení situace, co žádáte, datum podpis.

Pokud bude "nový otec" v rodném listě, je povinen platit výživné, má rodičovskou zodpovědnost.

Alimenty se platí dítěti, ne matce. Můžete však tolerovat jejich neplacení tím, že je nebudete vymáhat.

Popřením otcovství se zcela přetrhá právní pouto mezi otcem a dítětem.
Svěřením dítěte do péče se pouze rozhoduje o výchově a výživě dítěte, ale otcem muž stále zůstává.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.