Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem vdaná za Řeka, máme čtyři děti. Žili jsme v Řecku, ale minimálně jednou do roka jsem s dětmi jezdila většinou na 2-3 měsíce do ČR. Děti mají obojí občanství, narozeny jsou v Řecku. Když měl jít nejstarší syn do školy, nastoupil zde v ČR, byli jsme tu celá rodina rok a půl.

Pak jsme na žádost manžela odjeli zpět do Řecka. Tam děti pokračovaly ve školní docházce necelý rok a půl. Pak mě s dětmi poslal manžel zpět do ČR, že nám zde bude lépe. On zůstal a pracuje v GR, jezdí za námi, jak je to možné. Nyní ale opět navrhuje, že se děti vrátí do Řecka. Já ovšem nesouhlasím. Je to pro ně velký stres, navíc je tam hrozné školství a vše ostatní. Vyhrožuje mi, že dva starší syny sebere a odveze si je. Já s dcerami mohu prý zůstat tady. Může to udělat? Trvá také na tom, že musím s dětmi přijet na léto do Řecka, vzít je o měsíc dříve ze školy. Bojím se, že mi pak nedovolí s dětmi návrat do ČR. Já i děti tu máme trvalý pobyt, vlastníme byt. Co mám dělat, abychom zůstali v ČR? Děkuji, Jana

ODPOVĚĎ:
V současné době máte jako manželé oba stejné právo na kontakt se všemi svými dětmi. Váš manžel by tedy teoreticky mohl opravdu přijet za Vámi do ČR a starší syny odvézt do Řecka. Pokud byste tomu chtěla zabránit, můžete požádat soud o zákaz vycestování manžela s dětmi do zahraničí. Jestliže už nechcete v manželství setrvávat, můžete také podat žádost o rozvod a současně s ní návrh na vydání předběžného opatření ohledně svěření dětí do Vaší péče s odůvodněním, že se obáváte odvozu dětí do zahraničí ze strany manžela. Pokud budou všechny děti svěřeny do Vaší péče, pak by se manžel v případě cesty s dětmi do Řecka vystavoval nebezpečí obvinění z mezinárodního únosu. Komplexnější informace o Vaší současné situaci Vám může podat Úřad pro mezinárodně právní ochranu dětí se sídlem v Brně, jehož internetové stránky jsou www.umpod.cz.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.