Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
S přítelem jsme spolu žili deset let, máme spolu dvouletou dcerku. Ta je zdravá a prospívá dobře, má nás oba ráda a je s námi ráda. Před nedávnem jsme se rozešli. Já nyní žiju s dcerou v bytě mých rodičů, přítel zůstal v našem bývalém domě. Já jsem si našla nového přítele a chtěla bych se za ním odstěhovat do zahraničí.

Můj bývalý přítel mi to zakazuje, říká že dceru nikdy do Itálie nepustí. Ráda bych tam jezdila aslespoň přes týden, když je dcera u mě, na víkend bych se klidně vrálila a dcera by tam byla se svým otcem, jak to bylo doposud. Pro něj by se nic nezměnilo, ale prostě mi to zakazuje. Chtěla bych se zeptat, jestli mi bývalý přítel a otec mého dítěte může zakázat vzít dceru alespoň na dovolenou do Itálie? A mám nějaké právo na náš společný majetek, když nejsme manželé? Děkuji, Eva

ODPOVĚĎ:
Pokud je styk Vaší dcery s otcem upraven soudně, pak jste povinna své cesty do zahraničí realizovat tak, aby nebylo narušeno právo otce vídat Vaši dceru v rámci styku s dítětem. Pokud k soudní úpravě styku dosud nedošlo, záleží pouze na Vás, zda a kdy otci kontakt s Vaší dcerou umožníte. V takovém případě záleží pouze na tom, jak se s bývalým přítelem domluvíte. Každopádně doporučuji zažádat si o svěření dcery do Vaší péče co nejdříve, pokud jste to ještě neudělala. V případě, že dohoda s Vaším bývalým přítelem nebude možná, doporučuji omezit délku pobytu v Itálii na délku klasické dovolené - tedy jeden, maximálně dva týdny. V opačném případě by se totiž mohlo Vašemu příteli podařit přesvědčit české soudy, že z Vaší strany došlo k únosu dcery do zahraničí a mohl by získat dceru do své péče. Komplexnější informace o Vaší situaci Vám může podat Úřad pro mezinárodně právní ochranu dětí se sídlem v Brně, který najdete na internetové adrese www.umpod.cz.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.