Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Je mi 40let, po 15 letech manželství jsme se s manželkou rozvedli dohodou v červenci 2011 (příčinou byl můj vztah s jinou ženou a následně neústupnost manželky, která se chtěla rozvést a použila děti jako formu nátlaku na můj souhlas k rozvodu), vše proběhlo bez problémů, obě naše děti (13 a 15 let) byly svěřeny do její péče.

Střídavou péči jsem nechtěl kvůli dětem, o jiné variantě jsem ani nevěděl. Veškerý majetek jsem zanechal bývalé ženě, do původního bytu, kde stále žije s dětmi mám prakticky neomezený přístup. Problémem je nyní její přítel, kterého seznámila s dětmi. Nejsem přesvědčen o pozitivním vlivu na děti, ale nemám žádné právo o tom rozhodovat, děti jsou neplnoleté. Chci se zeptat, jaký je postup nebo reálné možnosti změny péče o děti na variantu tzv. společné péče anebo střídavé péče formou střídání se rodičů v jednom bydlišti dětí (našeho původního bytu). Co přesně obnáší, jaké právní následky pro oba má a jak o ní požádat, resp. zda vůbec v našem právním systému je reálné, že by jí soud schválil. Je Je potřebná u takového jednání i účast dětí (soud, psycholog apod.)? Děkuji, Štefan

ODPOVĚĎ:
Společná péče je možná, pokud rodiče po rozvodu žijí stále v jednom bytě a podílejí se na výchově stejným způsobem jako před rozvodem. Střídavá péče znamená, že dítě v určitých časových intervalech střídá domácnosti jednotlivých rodičů. Na střídavé či společné péči se mohou rodiče dohodnout, je lépe, když tuto dohodu též schválí soud. Pokud však Vaše manželka a děti nesouhlasí se společnou či střídavou péčí, pak Vám doporučuji nezahajovat případné řízení o určení styku s nezletilým, protože soud při schválení návrhu na střídavou či společnou péči přihlíží k názorům druhého manžela a i dětí. Jelikož jsou Vaše děti již relativně velké, tak lze předpokládat, že by jejich názor na tuto úpravu byl soudem požadován a zřejmě by i proběhla návštěva u psychologa. Na druhou stranu pokud by děti souhlasily s touto formou výchovy není důvod, aby jste netrval na změně ve výchově dětí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.