Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám syna ve střídavé péči, matka syna bydlí v sousedním městě 20 km daleko. Zajímá mě, jestli mi soud, škola, OSPOD nebo někdo jiný může zakázat, aby kluk navštěvoval dvě základní školy. Kde by na jednu chodil týden nebo dva, a na druhou taky. Znám případy kde to funguje, ale školy jsou od sebe 50 km.

Nikde nevím dohledat, jestli je vzdálenost škol nějak omezená, pokud dítě navštěvuje dvě základní školy v rámci střídavé péče. Děkuji, Alexandr.

ODPOVĚĎ:
Při střídavé péči je možné, aby dítě navštěvovalo dvě různé základní školy. Žádný právní předpis přitom nestanovuje maximální vzdálenost mezi takovými školami. Skutečnost, že jsou školy od sebe vzdáleny 50 km, tedy nemusí být překážkou pro to, aby Váš syn obě navštěvoval. Důležité je, jak bude Váš syn docházku do dvou různých základních škol zvládat. Bude se muset vyrovnat s dvěma různými třídními kolektivy, s dvojnásobným množstvím učitelů, kteří budou vyučovat odlišným způsobem a klást na něj odlišné požadavky. V případě, že by se ukázalo, že Váš syn docházku do dvou různých škol nezvládá a že docházení do dvou různých škol tudíž není v jeho zájmu, poté by mohl například OSPOD či soud mít vůči takovému jednání námitky a požadovat, aby syn navštěvoval pouze jednu školu. Samotná vzdálenost obou škol ale není důvodem pro to, aby docházka syna do dvou škol byla zamítnuta.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.