Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám pětiletého syna se svým expartnerem. Alimenty a i péči jsme si dohodli sami bez zásahu soudu. Syn je silný astmatik a má předepsané léky k dennímu užití. Expřítel je někdy vynechává, argumentuje tím že je syn nepotřebuje a že je nahradil přírodními léky (zázvor spolu s česnekem). O syna se obávám.

Dá se na základě nedodržování léčby zažádat o svěření do péče, a je zde nějaká šance že to vyjde? Děkuji, Hanka

ODPOVĚĎ:
Skutečnost, že Váš expřítel synovi někdy nedává léky na astma pro soud nemusí být dostatečný argument pro to, aby rozhodl o svěření syna do Vaší péče. Nicméně podat k soudu návrh na svěření syna do Vaší péče samozřejmě můžete. Návrh je zapotřebí podat k okresnímu soudu v místě synova bydliště. Vzory takového návrhu najdete k dispozici volně na Internetu
(např. http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma/vzory-zdarma.html)
nebo Vám s jeho sepsáním může pomoci právník či sociální pracovnice orgánu sociálně právní ochrany dětí (tzv. OSPOD), která bude při případném soudním řízení zastupovat Vašeho syna a hájit jeho zájmy. Její názor je tudíž pro soud velmi důležitý.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.