Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Chtěl bych požádat o střídavou péči až dcera začne navštěvovat střední školu - bude nejspíše ve stejném městě jako bydlím já s novou rodinou. Nyní to nelze, nemohla by navštěvovat stejnou školu nebo by musela dojíždět. Má bývalá žena se znovu vdala, má 2 děti ale s novým otčímem dcera vůbec nevychází a on jí také nemá rád. Já jsem podruhé ženatý s 2 dětmi. Platím pravidelně alimenty a dceru beru na víkendy a prázdniny. Dcera by střídavou péči brala, horší to je s matkou - nechce přijít o alimenty které ji stačí na pokrytí celkových výdajů dcery. Může soud přihlédnout k přání dcery když matka nesouhlasí? Jak je to potom s alimenty? Kdyby byla měsíc u nás a měsíc doma? Každý by ten měsíc platil výdaje se školou, jízdné atd.... Chtěl bych vědět jestli mám šanci, abych dceři něco neslíbil a pak ji nezklamal. A jaké musím splňovat kritéria. Děkuji předem za odpověď. František


ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě máte skutečně reálnou šanci získat dceru do střídavé péče. Pokud by dcera měla chodit do školy, kde Vy bydlíte a ona by mohla bydlet s Vámi, je reálné svěřit ji do střídavé péče. Až nastoupí na střední školu, bude mít okolo 15 let, což je poměrně vysoký věk na to, aby se mohla sama rozhodnout. Soudce v takovém věku bude brát její stanovisko v úvahu – přiměřeně k jejímu věku. Tedy bude mít velkou váhu. Jediné úskalí vidím v tom, že matka by mohla tvrdit, že dcera chce k Vám, protože jí vše dovolíte a skutečně ji vychovávat nechcete, jen se mstíte matce, atd. (uvádím pouze často uváděné argumenty, ve Vašem případě může jít o zcela jiný případ)

Až budete soud žádat o změnu rozhodnutí o výchově a výživě, buďte připraven dokázat, že o dceru máte skutečně zájem. Např. že máte pro ni nachystaný pokoj, kde pak bude bydlet, že spolu trávíte spoustu času atd.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.