Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Z prvního partnerství mám ve výchově syna 11 let, který se se svým otcem nijak nestýká. Otec kontakt nevyhledává, nemáme o něm žádné informace, neplatí výživné, je cizinec. Nyní jsem 5 let vdaná. Zajímalo by mě, jaké podmínky je třeba splnit k tomu, aby byl můj manžel zákonným zástupcem mého syna.

Musí si ho osvojit, tedy adoptovat? Děkuji, Anastázie

ODPOVĚĎ:
Pokud si přejete, aby se Váš manžel stal zákonným zástupcem Vašeho syna, pak je osvojení, tj. adopce jedinou cestou. K osvojení je zpravidla zapotřebí souhlas zákonného zástupce dítěte, v tomto případě biologického otce. Tento souhlas může být nahrazen rozhodnutím soudu za předpokladu, že otec dítěte po dobu nejméně šesti měsíců soustavně neprojevoval opravdový zájem o dítě, zejména tím, že dítě pravidelně nenavštěvoval a neplnil pravidelně a dobrovolně vyživovací povinnost k dítěti (tzv. kvalifikovaný nezájem).
K adopci, tedy osvojení je také třeba souhlasu osvojovaného dítěte, je-li toto dítě schopno posoudit dosah osvojení. Pokud se domníváte, že splňujete podmínky pro osvojení (= adopci), můžete podat návrh na osvojení k soudu v místě Vašeho bydliště - vzory těchto návrhů jsou k dispozici na internetu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.