Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Nepochopila jsem, proč pokud si dítě osvojí cizí lidé, dostanou na ně od státu příspěvek, ale pokud to bude rodina nedostanou nic. Přijde mi to nespravedlivé, zvláště pokud se dítěte ujme třeba dědeček s babičkou a nemají už ani možnost si nějak přilepšit, ať už proto, že na práci nestačí fyzicky a nebo ani práci neseženou.

Navíc si myslím, že u rodiny se děti do domovů nevrací. Co znám řadu rodin, kteří dítě i třeba chtěli, ale nedovedli to zvládnout a vrátili jej zpět do domova.  U rodiny se to většinou naopak nějak vyřeší, asi ta vazba, i když se třeba ta výchova zase až tak nezadaří, je výraznější a dítě v rodině zůstává.

ODPOVĚĎ:
Je rozdíl mezi osvojením a pěstounskou péčí.
V případě osvojení, které může být zrušitelné či nezrušitelné, osvojitelé nedostávají žádné zvlástní příspěvky za to, že si osvojili dítě. Mohou ale žádat o stejné příspěvky jako biologičtí rodiče (např. rodičovský příspěvek, přídavek na dítě apod.)
U pěstounské péče je to jiné. Pěstouni se narozdíl od osvojitelů nestávají zákonnými zástupci dítěte a nemají vůči dětem v pěstounské péči vyživovací povinnost. Pěstouni a děti v pěstounské péči mají nárok na dávky pěstounské péče, které spadají do dávek státní sociální podpory. Na tyto dávky mají nyní nárok všichni pěstouni, tedy i příbuzní. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale připravuje novelu zákona o sociálně právní ochraně dětí, ve které chce z okruhu osob, které mají na pěstounské dávky nárok, vyjmout právě nejbližší příbuzné dítěte (zejm. prarodiče). Vláda tím chce zabránit případům, kdy např. žije více generací pohromadě pod jednou střechou, ale babička nebo dědeček pobírají pěstounské dávky.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.