Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Máme velký problém a proto se obracím na vás. Můj otec spáchal sebevraždu a zanechal matce velké dluhy. Peníze, které si napůjčoval utratil na hracích automatech. Vůbec nevíme kde všude si půjčil a kolik. Předpokládáme že kolem 1 milionu. Bude matka muset splácet, i když se za to nic společného nekoupilo?

Je možnost že se dluhů zbavíme pokud se zřekneme dědictví? Děkuji, Ivan

ODPOVĚĎ:
Za dluhy, které vznikly po dobu manželství, odpovídají oba manželé rovným dílem. Takže pokud činí dluh Vašeho otce řekněme onen milion korun, pak Vaše matka zodpovídá za dluhy do výše 500.000 Kč, druhých 500.000 Kč se stává součástí dědického řízení stejně jako všechen majetek Vašeho otce a polovina ze společného majetku manželů.
Dluhy a majetek v dědickém řízení se pak dělí mezí oprávněné dědice. Buď rovným dílem, nebo pokud existovala závěť, tak je možné i jiné rozdělení. Teoreticky by tedy Vaše matka měla uhradit 3/4 dluhů a Vy jako syn (pokud jste jediné dítě) zbývající 1/4. Dědictví je samozřejmě  možné se zříci - tím se zřeknete jak dluhů, tak i případného majetku, který byste po Vašem otci dědili. Pokud byste dědictví přijali, odpovídáte za dluhy pouze do výše dědictví.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.