Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Žádam o radu, jak postupovat v zamezení přístupu do bytové jednotky, kterou vlastníme společně. Manželka zadržuje neoprávněně klíče od bytu, schránky a vchodu do bytovky. V současné době jsem nucen spávat u namželčiných rodičů. Radil jsem se na policii a ty mi jenom radili odvrtání zámku, co může opětovně udělat i manželka. Tento stav trvá už tři měsíce. Prosím o radu, jak mám právně postupovat. Děkuji, Bivoj


ODPOVĚĎ:
V první řadě je důležité, vyřešit otázku vlastnictví bytu. Pokud jste výlučný majitel Vy, tak můžete zámky vyměnit. Manželka takového nic udělat nebude moci, protože není výlučným vlastníkem nemovitosti.
Pokud ale máte byt v SJM tak se takto zachovat nemůžete, protože jste oba oprávněni k bydlení v bytě. Je-li byt ve společném jměnímanželů, musel byste se buď rozvést a majetek vypořádat, nebo se ještě za trvání manželství obrátit na soud, aby ze závažných důvodů společné jmění manželů zúžil a nabyl jste ho do výlučného vlastnictví.
Můžete také podat na Policii trestní oznámení pro omezování osobní svobody a poškozování cizích práv.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.