Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci se zeptat ohledně majetku našeho syna, který se chce ženit, jak by to bylo po svatbě. Synovi jsme darovali stavební pozemek (na základě darovací smlouvy), na kterém nyní staví (nyní je to ve fázi hrubé stavby, dům není ještě zapsán ani v katastru nemovistostí a nemá ještě ani číslo popisné), svatba má být v listopadu a to se možná stihnou dát akorát okna, nic víc.

Na tuto stavbu má zástavu v podobě úvěru u ČMSS, který splácí. Dále je syn vlastníkem nemovitosti, kterou má v plánu rekonstruovat (rekonstrukci budeme financovat my - rodiče a máme jen ústní dohodu) a po rekonstrukci syn tuto nemovitost prodá (už jako ženatý) a tyto peníze poté použíje na dostavění druhého rozestavěného domu, ve kterém pak budou bydlet. Obě nemovitosti tedy syn získal za svobodna, ale prodej i dostavba bude probíhat již ve svazku manželském. Můj dotaz zní jak to bude s majetkem a penězi z prodeje po svatbě, když druhou nemovitost prodá již jako ženatý? Budou to již společně investované peníze do dostavění prvního domu, nebo se jedná o investici jen syna, když je nemovistost určená k rekonstrukci v tuto chvíli jen jeho? Lze pak do katastru nemovitostí zapsat jen syna, když už budou manželé? Nebo to bude jejich SJM, nebo byste jim doporučili sepsat raději manželskou smlouvu, co by v té smlouvě případně mělo být sepsáno? Jak to nejlépe ošetřit, kdyby se nedejbože v budoucnu měli rozvést, aby syn nepřišel o to co do teď získal sám? Máme obavy, aby pak nemusel vyplácet manželku. Děkuji, Yvona

ODPOVĚĎ:
Jedná se skutečně o složitou záležitost, kterou by bylo nejlepší ošetřit ještě před svatbou formou předmanželské smlouvy, kterou musí sepsat pouze notář. Předmanželská smlouva od jakéhokoliv jiného subjektu (advokát, právní poradna, apod.) není platná. Notář už má text předchystaný a pokud byste za ním se zakázkou šli, na místě s Vámi probere, jak by měla znít. Problém totiž je, že pokud bude syn do nemovitostí investovat finanční prostředky, které vydělal v době manželství nebo z hypotéky, kterou splácel v době manželství, tak se jedná o finance investované ze SJM. I kdyby byly tedy nemovitosti napsané jen na něj, mohla by jeho manželka chtít v rámci rozvodu polovinu toho, co bylo do nemovitostí v době manželství investováno. Upozorňuji, že vůbec není rozhodné, kdo je v katastru nemovitostí zapsán jako vlastník, rozhodné je, zda bylo investováno v době manželství, či nikoliv. Pokud by ale do nemovitostí prokazatelně investoval pouze své našetřené peníze nebo peníze, které od Vás získal darem, manželka by na vyplacení nárok neměla. Muselo by být ale prokázáno, že nemovitosti skutečně byly financovány pouze z peněz darovaných nebo jím našetřených před manželstvím. Tyto spory bývají velmi složité a dlouhé, také finančně nákladné, zpracovávají se znalecké posudky, takže rozhodně doporučuji uzavřít předmanželskou smlouvu.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vypořádání SJM při rozvodu - začátek stavby před manželstvím a rozvod, jak bude vypořádáno SJM
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.