Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měla bych 2 následující dotazy:
1) Manžel dostal darem v průběhu manželství od své matky dům po dědovi (pozn. tchýně si dala na dům i věcné břemeno na dožití). My s manželem jsme začali na chalupu jezdit, po cca 2 letech jsme se rozhodli ji zbourat a postavit chalupu novou.

Vše bylo naprojektováno jako “přestavba”, protože to přinášelo jisté výhody. Chalupa však byla zcela zbourána a včetně základů vystavěna novostavba. Tchán s tchyní přispěli na novou chalupu cca 800.000 Kč a tchán jezdí pomáhat s dodělávkami. Zbytek jsme hradili my s manželem, celková hodnota stavby je cca 3.500.000 Kč. Spadá chalupa do SJM, přestože je psaná na katastru na manželovo jméno a vše bylo vedeno jako přestavba původní chalupy? Pozn. nová stavba se bude teprve kolaudovat.
2) S manželem nyní plánujeme koupi většího bytu, který budeme financovat z našich peněz. Pokud by manžel koupil byt na svoje IČ (mohl něco uplatnit do nákladů atd.), bude byt v SJM? Předem děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
K Vašim dotazům:
1. V případě sporu by muselo být prokazováno, jaký je faktický stav, když papírově vše vypadá pouze jako přestavba. Pokud by se totiž jednalo o přestavbu, měla byste právo pouze na polovinu investic vložených do přestavby. Pokud by ale bylo prokázáno, že se jednalo o zcela novou stavbu, samozřejmě by tato spadala do společného jmění manželů, i když by takto nebyla evidována v katastru nemovitostí.
2. Pokud jde o koupi bytu, pokud je kupován manželem jako podnikající fyzickou osobou, je součástí SJM, i když je kupován na IČ. Jiné by to bylo, pokud by byl kupován na právnickou osobu, kde by manžel byl společníkem. Pak by se jednalo o byt této právnické osoby a rozhodující by byla historie celé firmy a peněz, z nichž byl byt pořízen. Tam je situace složitější, ovšem není důvod ji nyní detailně rozebírat, když z dotazu nevyplývá, že by byl byt kupován na právnickou osobu.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Přestavba domu zbouráním a postavením nového - patří nový dům do SJM?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.